sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Wappuaaton munkit

Wapuksi matkustimme maalle serkkujen luo kyläilemään. Ohjelmassa oli munkkien paistoa mukavassa seurassa. Munkkitaikinaan tarvittiin:
- 1,5 dl vettä
- 1 prk maitorahkaa
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 1rkl kardemummaa
- 8 dl vehnäjauhoja
- 50 g voita
Paistamiseen ruokaöljyä ja sokeria päälle!
Lämmitä vesi kuumaksi ja sekoita maitorahkan kanssa. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää siihen hiiva.
Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita joukkoon jauhot n. 1-2 dl kerrallaan. Loppuvaiheessa joudut alustamaan taikinaa käsin.
  
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kunnes sen koko on tuplaantunut.
Kun taikina on kohonnut jaa se 24 yhtä suureen osaan. Palat leivotaan rinkuloiksi.
Anna rinkuloiden kohota sillä aikaa kun rasva lämpiää kattilassa. Rasvaa kannattaa lämmittää keskilämmöllä ettei se käryä.
Rasva on sopivan kuumaa kun siihen laitettu pieni leipäpala alkaa siihen laitettaessa porista. Munkit paistetaan molemmin puolin ruskeiksi. Kattilasta ne kannattaa nostaa ensin talousaperin päälle valumaan, sitten sokeriastiassa pyöriteltäväksi.
Munkit nautitaan hyvässä seurassa ahmien niin monta kuin napa vetää. MasterKasimirin napa veti yhdeksän munkkia!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti