keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Tofu

Ensimmäisenä ruokana MasterKasimir halusi oppia kokkaamaan tofua. Valinta yllätti hieman äitiä, odotukseni hänen ruokatoiveistaan kohdistuivat ennemmin pastaruokiin. Tofu on hyvä proteiinin lähde ja sen valmistaminen nykyään jo hyvin yksinkertaista; edullista ja hyvälaatuista tofua kun on tarjolla jo lähes joka kaupassa. Kasvisruokavalioon siirtyessäni tein itse tofun ja tässä siihen yksinkertainen resepti:

7,5 dl kokonaisia soijapapuja
2,3 l vettä
2 tl nigaria (luontaistuotekaupasta tai hyvin varustelluista marketeista)

Tee ensin soijamaito. Pavut saavat liota vedessä yön yli. Liotuksen jälkeen pavut huuhdellaan ja jauhetaan hienoksi tehosekoittimella. Pavut ja vesi sekoitetaan kattilassa ja keitetään 20 min. Tämän jälkeen siivilöidään pavuista jäänyt massa ja maito erilleen.( Massan voi pakastaa ja käyttää myöhemmin vaikka kasvispihvien massaksi. )
Nyt päästään varsinaisen tofun valmistukseen. Nigar sekoitetaan 1 dl:aan kuumaa vettä. Soijamaito lämmitetään kiehumispisteeseen ja nigar sekoitetaan maitoon rauhallisesti sekoittaen. Tofu ja kirkas hera alkavat erottumaan. Annetaan seistä hetki. Seosta siivilöidään harsokankaan läpi, kunnes hera on erottunut massasta. Harsokangas suljetaan ja sen päälle asetetaan paino. Tofun annetaan puristua kunne kiinteys on sopiva omiin tarkotuksiin.

Tofun valmistaminen on siis melko yksinkertaista mutta vaatii aikaa. Edellämainittu resepti on Vegaanin kasviskeittokirjasta ( Muukkonen, M ; Särkisilta, A : LIKE 1999)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti